Mercat de Santa Caterina
BARCELONA
MERCAT SERVEIS UBICACIÓ BLOG
PARADES OFERTES NOTÍCIES

EL MERCAT

Situat al bell mig de Ciutat Vella, al barri de la Ribera, el Mercat de Santa Caterina ha estat testimoni d'excepció de la història de Barcelona. De fet, aquest mercat va ésser el primer mercat cobert de la ciutat.
Es va inaugurar el 1848, tot i que començaren el 1844, després d'un reial decret que concedia a l'Ajuntament de Barcelona antics terrenys eclesiàstics per procedir a la seva edificació.
El Mercat naixia amb la intenció d'afavorir el subministrament de queviures als sectors populars de la ciutat.
L'arquitecte designar per la municipalitat, Josep Mas Vila, elabora un primer proyecte ambición, que s'afaryava a crear un mercar amb una importancia i unes funcions que sobrepassarien de lluny les places, els mercats que existien aleshores: la plaça del Born i la de Sant Josep.
Es tractava, en suma, d'instal·lar al mig de la ciutatm a dues passes de la catedral, un mercat dedicat al comerç a l'engròs, inclosa la venda de carn.
Però el projecte no reeixí, ja que seva realització requeria l'adquisició dels solars que hi havia al costat, cosa a la qual s'oposà el Govern de Madrid.
Malgrat tot, el Mercat començà a funcionar, a títol provisori. El 1846 s'hi havia instal·lat una peixateria, i també diverses paradetes, la situació de les quals havia subhastat la municipalitat, a fi de contribuir al finançament de la construcció.
Durant la postguerra, als anys quaranta del segle passat, va ser el centre d'abastament de la població i de les ciutats del voltant: Sant Adrià de Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, el Masnou, Mataró…. des d'on la gent venia amb els tramvies que tenien el començament i final al carrer Trafalgar i la ronda de Sant Pere, carrers de pas al Mercat.
La història del Mercat, doncs, comença amb l'enderrocament del convent, que fou destruït l'any 1835 a causa de revolucions d'aquella època.
La placeta de Santa Caterina s'anomenava antigament la placeta dels Carretons, en la qual se celebrava una fira de càntirs el dia de Sant Domènec, segons notes de Joan Amades.
Els monjos de Santa Caterina tenien un pou al claustre, la boca del qual va desaparèixer en una de les reformes antigues del Mercat.
L'aigua d'aquell pou es considerava miraculosa per curar les febres palúdiques, segons comentaris de la gent d'aquella època. Per Sant Domènec els monjos en repartien a qui ho sol·licités.
Per tal que l'aigua no es contaminés, s'acostumava a estrenar un càntir per anar-ne a buscar, per aquest motiu s'instaurà la fira dels càntirs.

El nou mercat
El projecte de reforma, obra de l'equip d'arquitectes EMBT (Enric Miralles i Benedetta Tagliabue), és una ambiciosa proposta que va més enllà de la rehabilitació i conservació de l'edifici del mercat.
La sea modernización suplas una clara aposta per la revitalización global de l'entorn.
Situat en el casc històric de Barcelona, la remodelació del Mercat de Santa Caterina, a càrrec del taller d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue, vol recuperar per a la ciutat el color i la vitalitat de les antigues places de vendre.
L'element més emblemàtic del projecte arquitectònic és una acolorida coberta de mosaic de ressonàncies gaudinianes feta amb 325.000 peces i que vol reproduïr els colors de les parades de verdura.
La distribució interior també és singular: els passadissos conformen un original espai irregular que facilita la compra. El sostre està acabat en fusta i dóna un ambient molt càlid. A banda del dinamisme comercial que acollirà el mercat, i que atraurà clients, curiosos i turistes, l'interior de la coberta del mercat serà un altre focus d'atracció. L'estructura de fusta, formigó i estructures metàl·liques donen suport a la immensa coberta multicolor de ceràmica.
El mercat es convertirà en un referent per als veïns del barri i també per als visitants, tal i como ara succeeix amb el mercat de La Boqueria, la fama de la qual ha traspassat fronteres.
De l'antic edifici se'n conserva la façana porticada original, reconstruida el 1988, i les parets laterals, mentre que la façana sud i la coberta són elements que s'han tornat a fer, conjugant la tradició amb la modernitat en un mateix edifici i fent servir materials tradicionals com la fusta, el metall i la ceràmica. La nau central del mercat, que té una superfície de 3.685 m2, s'ha construït amb materials clàssics com la fusta o el vidre.

Avinguda Francesc Cambó, 16 · 08003 Barcelona · Tel. i Fax: 93 319 57 40 · info@mercatsantacaterina.cat

Horaris
Dilluns, Dimecres i Dissabtes: De 7:30 a 15:30 h
Dimarts, Dijous i Divendres: De 7:30 a 20:30 h
Durant el mes d'agost: De dilluns a dissabte de 7:30 a 15:30 i divendres de 7:30-20:30
  Serveis
Aparcament
Aire condicionat
Targetes de crèdit
Servei a domicili
  Mercat
Serveis
Parades
Blog
Ofertes
Notícies