DSCN1516
DSCN1516

press to zoom
45.2
45.2

press to zoom
DSCN1500
DSCN1500

press to zoom
DSCN1516
DSCN1516

press to zoom
1/13

EL MERCAT

LA  HISTÒRIA

Situat al bell mig de Ciutat Vella, al barri de “Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera”, el Mercat de Santa Caterina ha estat testimoni d’excepció de la història de Barcelona. De fet, aquest va ésser el primer mercat cobert de la ciutat.

Es va inaugurar el 1848, tot i que començaren el 1844, després d’un reial decret que concedia a l’ Ajuntament de Barcelona antics terrenys eclesiàstics per procedir a la seva edificació.

El Mercat naixia amb la intenció d’afavorir el subministrament de queviures els sectors populars de la ciutat.

L’ arquitecte designat per l’ ajuntament va ser Josep Mas Vila. Aquest elaborà un primer projecte ambiciós, que s’afanyava a crear un mercat amb una importància i unes funcions que sobrepassarien de lluny les places i mercats que existien aleshores; la plaça del Born i la de Sant Josep de la Boqueria.

Es tractava d’instal·lar al mig de la ciutat, a dues passes de la catedral, un mercat dedicat al comerç a l’engròs, inclosa la venda de carn.

Però el Projecte no reeixí, ja que la seva realització requeria l’adquisició dels solars que hi havia al costat, cosa a la qual s’oposà el Govern de Madrid.

Malgrat tot, el Mercat començà a funcionar, de manera provisional. El 1846 s’hi havia instal·lat una peixateria i també diverses paradetes, la situació de les quals havia subhastat l’ajuntament a fi de contribuir al finançament de la construcció.

Durant la postguerra, als anys quaranta del segle passat, va ser el centre d’abastament de la població i de les ciutats veïnes; Sant Adrià de Besos, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, el Masnou, Mataró... des d’on la gent s’hi desplaçava amb els tramvies que tenien inici i final al Carrer de Trafalgar i Ronda de Sant Pere.

La història del Mercat, doncs, comença amb l’enderrocament del convent, que fou destituït l’any 1835 a causa de les revolucions d’aquella època.

La placeta de Santa Caterina s’anomenava antigament la placeta dels Carretons, en la qual es celebrava una fira de càntirs el dia de Sant Domènec, segons notes de Joan Amades.

Els monjos de Santa Caterina tenien un pou al claustre, la boca del qual va desaparèixer en una de les reformes antigues del Mercat.

L’aigua d’aquell pou es considerava miraculosa per curar les febres palúdiques, segons comentaris de la gent d’aquella època. Per Sant Domènec, els monjos repartien a qui ho sol·licités.

Per tal que l’aigua no es contaminés, s’acostumava a estrenar un càntir per anar-ne a buscar, per aquest motiu s’instaurà la fira dels càntirs.

EL NOU MERCAT

El projecte de reforma fou atorgat a l’ equip d’arquitectes d’ EMBT (Enric Miralles i Benedetta Tagliablue) i és una ambiciosa proposta que va més enllà de la rehabilitació i conservació de l’edifici del mercat, apostant per una revitalització global del mercat i el seu entorn amb un esclat de colors i formes.

La nau central del mercat té una superfície de 3.685 m2, construïda amb materials clàssics com la fusta i el vidre. L’element més emblemàtic és una acolorida coberta mosaic de ressonàncies Gaudinianes feta amb 325.000 peces i que vol reproduir els colors de les parades de fruita i verdura que antigament hi havia hagut a les places de la ciutat.

La distribució interior també és singular: Els passadissos conformen un original espai irregular que facilita la compra. El sostre està acabat en fusta i dóna un ambient més càlid. A banda del dinamisme comercial que acollirà el mercat, i que atraurà clients, curiosos i turistes, l’interior de la coberta del mercat serà un altra focus d’atracció. L’estructura de fusta, formigó i estructures metàl·liques donen suport a la immensa coberta multicolor de ceràmica.

El mercat es convertirà en un referent per a les veïnes del barri i la ciutat i també per als visitants com ara succeeix amb el Mercat de la Boqueria, la fama de la qual ha traspassat fronteres.

De l’antic edifici se’n conserva la façana porticada original, reconstruïda el 1988, i les parets laterals, mentre que la façana sud i la coberta són elements que s’han tornat a fer, conjugant la tradició amb la modernitat en un mateix edifici i fent servir materials tradicionals com la fusta, el metall i la ceràmica.

VISITA VIRTUAL